28 Ocak 2012 Cumartesi

HER ŞEYDEN ET KÖFTESİ YAPABİLİRİZ..

•Temel mantık şu: Et, balık, tavuk, mantar, pazı ya da ıspanak gibi istediğiniz malzemeyi mutfak robotuna atıp kıyma haline getiriyorsunuz. Sonra kıymayı bir kaba alıp içine yağ, ince kıyılmış soğan (1 adet), yumurta (1 adet), sarımsak ve galeta unu (2 çorba kaşığı) veya ekmek içi (yarım) ekliyorsunuz. Sonra köfte baharı, karabiber, kimyon ve tuz katıp yoğuruyorsunuz.

Herşeyden köfte yapmanın ipuçları:


1- Kimyon köfteye et hissi ve tadı katar.

2- Domates ve biber salçaları kıymayı bir arada tutmaya yarar, aynı zamanda köftenizin rengini ve tadını da ete yaklaştırır (tabii isterseniz).
3- Sonuç olarak karışım bir nevi bir hamur gibi olur ve bir arada durması gerekir. Kıvamı tutturmak için en iyi silahlarınız, yumurta ve galeta unu (tercihen ekmek içi) kombinasyonu. Fazla sulu olduğunda galeta unu, kuru ve az yapışkan olduğunda da yumurta eklemek iyi bir çözüm. Çok sulu bir karışım varsa 1 kaşık normal un da bu işlemin etkinliğini artıracaktır.
4- Köfteyi yoğurduktan sonra, kıvamını anlamak için 10 dakika dinlendirmek gerekir. Örneğin galeta unu şişeceğinden karışımınız 10 dakika sonra daha kuru olacaktır, bunu hesaba katmanız gerekir.
5- İstediğiniz yeşilliği koyabilirsiniz. Sakın yeşillik olarak maydanoz ile sınırlamayın kendinizi, dereotu, kişniş, yeri gelince fesleğen çok lezzetli olabilir. Köfteye yeşillik eklemek önemlidir, tadını bir hayli değiştirir ve malzemeler arasında bir denge sağlar.
6- Hazırladığınız ilk köfteyi yanmaz ve ufak bir tavada az bir yağ ile kızartıp deneyin. Biraz soğuyunca tadına bakın ve ağız tadınıza göre baharatını tekrar ayarlayın.
7- Yaptığınız köfteleri 1 saat beklettikten sonra pişirmenizi tavsiye ederiz. Tatların birbirine karışması için fırsat vermiş olursunuz. İster karışımı, ister köfte haline getirilmiş şeklini dinlendirebilirsiniz.
8- Her zaman köfte yapacak vakit bulamayabilirsiniz. Dolayısıyla vakit bulduğunuzda bol bol yapıp, 2-3 saat buzdolabının alt tarafında bekletebilir, sonra da dondurucuya atabilirsiniz. Yaptığınız sebze yemeklerinin içine de 1-2 tane köfte atabilirsiniz. Bu sistemi oturttunuz mu epey hayat kurtarıcı oluyor. Çok tavsiye ederim.

Hiç yorum yok: