24 Mart 2012 Cumartesi

8_12 aylar beslenme tablosu..

Verilecek Ek Gıdalar
1-
Kahvaltı
2- Çorbalar
3- Yoğurt
4- Meyve suyu
5- Muhallebi
6- Aile sofrasından bazı gıdalar

Kahvaltının hazırlanması
Kahvaltının içeriği
Yumurta sarısı(1 yaştan sonra beyazı ile birlikte tam yumurta), peynir, tereyağı, reçel(1 yaşından sonra bal), bisküvi, ekmek. Pekmez kahvaltıya katmadan sade verilir.
Hazırlanışı
Kışın her gün, yazın günaşırı 1 tam yumurta katı olarak verilebilir, yarım kibrit kutusu tuzu alınmış peynir,1 çay kaşığı tereyağı, reçel, 4-5 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek içi. Bu karışım 6 ölçek formül maması ile birlikte ılık su ile ezilir, ayrıca tahıllı ek kaşık maması da içine eklenebilir yada hepsi ayrı ayrı taneli şekilde yedirilebilir.
Çorbaların hazırlanışı
8 aydan sonra bebeğinize gün aşırı sebze çorbası ve tahıllarla yapılan pirinçli yoğurtlu çorba, koyu şehriye çorbası, mercimek ve ev tarhanası da verilebilir. Çorbalar hazırlanırken içine çok az tuz, her tabak için 1 çay kaşığı tereyağı veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı koyun salça ve baharat koymayın. Ayrıca çorbaların içine haşlanmış tavuk eti, kıyma, ızgara köfte veya rendelenmiş karaciğer de koyabilirsiniz(karaciğer dana veya kuzu karaciğeri olmalıdır, üzerindeki zar çıkarılır, yağsız tavada haşlanarak pişirilir, rendelenerek püre haline getirilir. Çorba kasesine 1 çay kaşığı kadar katılarak başlanır, artırılarak 5 çay kaşığına çıkılır. Haftada 1-2 kere verilebilir).Verilecek çorba miktarı 200-250 gr dır.
Yoğurt verilmesi
Sade yoğurt veya içine mevsim meyveleri veya bisküvi eklenmiş yoğurt veya bu aydan itibaren hazır meyveli yoğurtlar da verilebilir(100-200 gr verilebilir).
Meyve suyu verilmesi
Meyve suları mevsim meyvelerinden seçilir. Çilek ve nar haricinde mevsimlik diğer tüm meyveler yedirilebilir. Püre halinde veya suyu çekilerek verilebilir(100 ml veya 1 tam meyve püresi).
Muhallebi
200-250 gr muhallebi veya mama firmalarının ürettiği ek kaşık maması hazırlanır ve verilir.
Ev sofrasından bazı gıdaların hazırlanması
Bu aylardan itibaren makarna, pilav, balık, karaciğer, haşlanmış sebzeler diyete eklenebilir.
Haşlanmış yağsız makarna ve yağsız pirinç pilavı akşam öğününde yoğurtla karıştırılarak verilebilir. Haşlanmış sebzeler veya az yağlı ve salçasız olarak türlü yemeği şeklinde verilebilir. Kabak veya biber dolması baharatsız ve az tuzlu ve az yağlı olmak kaydıyla yoğurtla birlikte verilebilir. Buğulama veya ızgara edilmiş balık verilebilir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, brokoli içerdiği vitaminler ve demir açısından önerilir. Karaciğer rendesi ve tavuk eti, köfte de günlük sebze öğünlerinin içine katılarak yedirilebilir. Karaciğer, balık, tavuk, köfte, haşlanmış et haftanın her gününde biri yedirilmek üzere verilir.

Hiç yorum yok: