24 Mart 2012 Cumartesi

4_5ay bebeklerde beslenme..

Verilecek ek gıdalar
1-
Meyve Suyu veya püresi
2- Sebze çorbası
3- Muhallebi

Meyve sularının hazırlanışı
Kullanılacak Meyveler : Elma, armut, şeftali, muz, portakal, mandalina(çilek allerjik olduğu için önerilmez)kivi, kavun ve karpuz ileriki aylarda önerilebilir. Havuç da meyve suyu olarak verilebilir.
Hazırlanışı: Elma, armut, havuç, şeftali gibi meyveleri yıkayın. Sıcak suda 1 dk kadar bekletin, kabuklarını soyun, meyve sıkacağında suyunu çekin veya cam rendede rendeleyin ve bir tülbentten geçirin ve verin. Portakal, mandalina, kivi gibi yiyecekleri yıkayın, kabuklarını soyun, meyve sıkacağında suyunu çekin veya çatalla iyice ezilip tülbentten geçirin. Muzu yıkayın, kabuğunu soyun, çatalla ezip bir miktar elma veya portakal suyu ile karıştırıp verin.
Meyve sularını günde 1 veya 2 kez verebilirsiniz. İlk 15 gün sadece meyvelerin sularını verin, sonraki aylarda meyveler püre halinde de verilebilir. Önceden biberon kullanmış bebeklere meyve suları biberonla verilir, hiç biberon kullanmamış bebeklere ise mümkün olduğunca kaşık veya suluk ile vermeye çalışın. Meyve püresi yaparken cam rende kullanmaya özen gösterin. İçine şeker katmayın. Gaz yapan meyve sularını(portakal,mandalina,kivi), kabızlık yapan meyveleri(muz, elma)şikayet durumuna göre seyrek verin. Hazır meyve sularını ise katkı maddesi içermesi dolayısı ile vermeyin. Verilecek miktar 100 ml.
Sebze Çorbasının Hazırlanışı
Kullanılacak sebzeler : Patates, havuç, kabak, taze fasulye, ıspanak, pırasa, enginar, kereviz, maydanoz, dereotu, brokoli, soğan (patlıcan, bakla, karnabahar, lahana tercih edilmez).
Hazırlanışı: Tüm sebzeleri hazırlanmadan önce yıkayın, kabuklarını alın, ayıklayın. 3 büyük çay fincan suyu tencereye koyun, kabuğu soyulmuş 1/2 havuç ve 1/2 patatesi doğranmadan tencereye koyun ağzını kapatın. Normal tencerede 40-45 dk kısık ateşte pişirin, üzerine 1 tatlı kaşığı irmik ilave edin ve 5 dk daha pişirin(düdüklü tencerede 2 fincan su koyun ve 10 dk pişirin ve irmiği en baştan ilave edin) ocaktan alın suyuyla birlikte tamamını robottan geçirin veya çatalla ezin ve yedirin. Bu hazırlanan çorbadan ilk gün 2-3 tatlı kaşığı, 2. gün 4-6 tatlı kaşığı verin, pişirdiğiniz çorbayı 24 saatten kısa bir zaman aralığında tüketin, ilk gün konulan sebzelere ilaveten 2. gün yarım kabak ve 6-7 adet taze fasulye de ekleyin, bundan 8-10 tatlı kaşığı verin ve her gün verilen miktarı artırarak toplam 1 çorba kasesi verecek duruma gelin(200 gr). Zamanla sebze adetlerini artırıp miktarlarını azaltın, çok sebzeli ama iki tabak yenecek miktarda çorba yapmış olun. Az miktarlarda yedirirken önemli olan eklenen sebzelerin bebeğinizde vereceği allerjik reaksiyonlardır Gaz, kabızlık, ishal durumlarını kontrol edin.
Muhallebinin Hazırlanışı
İnek sütü 1 yaşına kadar kesinlikle kullanılmamaktadır. Bu yüzden muhallebi hazırlarken hazır formül mamalar kullanılacaktır.
Hazırlanışı: 200 ml suyu cezveye koyun, üzerine 3 tatlı kaşığı pirinç unu ekleyin ve ocakta karıştırın yoğunlaşmaya başlayınca altını kısarak 5 dk karıştırın. Pişme bitince ocağı kapatın, cezveyi kenara alın 30-40 derece sıcaklığa kadar soğumasını bekleyin. Üzerine hazır mamadan 6 ölçek katın. İlk muhallebiye başlarken aynı sebze çorbalarında olduğu gibi bebeğinize muhallebiyi 2-3 tatlı kaşığı verin sonradan miktar artırarak 1 çorba kasesi kadar verecek miktara gelin(200 gr verin). Başlangıçta muhallebiyi yarı ölçü olarak hazırlamanızı öneririm. Muhallebi öğünü yerine sütlü pirinçli kaşık maması da kullanılabilir.

Hiç yorum yok: